Безпілотний автобус Otokar успішно пройшов другий етап випробувань

Otokar продовжує створювати транспорт майбутнього: на альтернативному паливі, «розумні» автобуси та безпілотники.

Вже понад 3 роки компанія Otokar (Туреччина), автобуси якої на українському ринку представляє компанія АВТЕК, у партнерстві з місцевим університетом Окан (Okan University) працює над створенням безпілотного автобусу.

Як повідомляється на сайті компанії, наразі завершено другий етап інтеграції програмного забезпечення та тестування першого в Туреччині безпілотника.

Відзначимо, що компанія Otokar за останнє десятиліття виділила 8% свого прибутку на науково-дослідні роботи. І результат того вартий.
Поставивши на смарт-технології та застосування альтернативних видів палива, сьогодні Otokar вийшла на новий рівень – безпілотне керування.

«Віддано – до мети!»

Сердар Гергуч (Serdar Görgüç), генеральний директор Otokar: “Наша місія – стати світовим брендом, зосереджуючись на стабільності та інноваціях. Як компанія з потужними науково-дослідними можливостями, за останнє десятиліття ми презентували низку новинок – таких як перший в Туреччині гібридний автобус та перший електричний автобус. Також чотири роки тому ми розробили «розумний автобус», оснащений функцією IoT (Internet of Things, «інтернет речей»).

Наступним був проект зв’язку між придорожніми пристроями та системами дорожньої сигналізації.
Далі – почали співпрацювати з університетом Окан над першим у Туреччині безпілотним автобусом. Ми віддано йдемо до мети – розвивати та комерціалізувати автономний транспортний засіб, який може пересуватися на всіх відкритих дорогах за будь-яких погодних умов.

Наша розробка стане платформою для створення безпілотного міського автобуса із нульовим рівнем аварій – як передбачено в цілях ЄС на 2050 рік “.

 

Як працює: датчики та штучний інтелект

Друга фаза дослідницьких робіт над автобусом (що вже завершена), передбачає створення вдосконалених датчиків, які допомагають визначити оточуючі предмети на дорогах, закритих для трафіку.

  • Завдяки високоточному алгоритму рульового управління автобус може безпечно повертати та перетинати перехрестя.
  • Також автобус здатен виявляти пасажирів на зупинках і самостійно зупиняється, аби їх підібрати. Аби ж вийти з автобуса – пасажирам достатньо натиснути кнопку «стоп».
  • Автобус здатен пропускати пішоходів на зебрі та обладнаний системою екстреного гальмування для випадків, коли перед ним несподівано з’являться пішоходи, тварини чи велосипедисти.
  • Після усунення перешкоди або потенційного ризику транспортний засіб сам приймає рішення про продовження руху: за це відповідають вдосконалені високочутливі датчики та штучний інтелект
  • Дана система також автоматично виявляє світлофори та придорожні знаки.
  • Безпілотник оснащений системою круїз-контролю Stop-Go (Stop & Go ACC), що полегшує пересування як при повільному, так і щільному трафіку, контролює відстань між транспортними засобами спереду та з боків.
  • Автобус може використовувати адаптивну систему круїз-контролю Stop & Go як на низькій, так і високій швидкостях, завдяки чому постійно тримає безпечну відстань щодо оточуючих предметів і транспортних засобів.

Наразі триває третій етап розробки. Сподіваємося, що новація виявиться успішною, і за якийсь час надсучасні безпілотники опановуватимуть й українські дороги.

За матеріалами Otokar.com.tr